Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Heb jij een belangrijk sollicitatiegesprek? Van deze vijf tips is bewezen dat ze echt werken om aangenomen te worden. Ben je bang dat je niet wordt aangenomen omdat je nerveus lijkt? Dat is niet nodig.

Zenuwtrekjes als blozen of aan je kleding friemelen zijn nauwelijks van invloed. Wat wel in je nadeel kan werken, is veel stiltes laten vallen en aarzelend praten. Mensen die dit doen, worden beoordeeld als minder assertief en warm. Dat zijn juist belangrijke eigenschappen om aangenomen te worden. 

Tip 1

Als je jouw positieve eigenschappen aandikt, kom je geschikter en competenter over. Zeg liever dat je ergens ‘uitstekend’ in bent dan ‘goed’. Formuleer daar ook concrete voorbeelden bij. Noem je jezelf ‘super creatief’? Geef dan een voorbeeld waaruit dat blijkt.

Tip 2

Wat ook goed werkt, is een ander iets positiefs laten zeggen, bijvoorbeeld via LinkedIn. Dat werkt nog geloofwaardiger. Mensen die aandacht, interesse en waardering tonen, komen aardiger over.

Tip 3

Vragen stellen is een hele goede manier om interesse te tonen. Zo zorg je voor gelijkwaardigheid en kijk je of het bedrijf bij je past. Vraag dus eens naar de bedrijfscultuur, de toekomstvisie, of met hoeveel mensen je op een afdeling zit. Werkgevers zijn tijdens een sollicitatiegesprek vooral bezig met: ‘Heb ik het leuk met jou als we vastzitten in een lift?’ Vaardigheden zijn aan te leren, maar een klik niet. Een klik is zo belangrijk om aangenomen te worden.

Tip 4

Zorg er tijdens een sollicitatie voor dat je je aandacht richt op je hobby’s, interesses en ervaringen. Zoek de overeenkomsten tussen jou, de gesprekspartner en het bedrijf. Het is een open deur, maar het klopt wel.

Tip 5

Interviewers bepalen direct wat ze van iemand vinden. Ze gaan onbewust uit van het concept ‘wat mooi is, is goed’. Als jij er goed uitzie gaat de interviewer er automatisch vanuit dat je positieve eigenschappen bezit. Na die eerste indruk zoeken de interviewers aanwijzingen dat hun eerste indruk klopt.

Heb je verder nog hulp nodig of wil je bijvoorbeeld een talent assessment test doen? Dit is heel goed mogelijk en kan heel handig zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.

Reageren is niet mogelijk.