Wat heb je aan een website als ZZP\’er?

Wat heb je aan een website als ZZP\’er?

Veel zelfstandig ondernemers werken tegenwoordig met een website. Dat is ook vrijwel onmisbaar anno 2021. Je kan het zien in veel verschillende branches. Kledinghandelaars, muziekdocenten, brouwerijen, creatievelingen die handgemaakte producten verkopen, bijna iedereen is online aanwezig. Een website voegt veel toe. Maar hoe kan je zorgen dat je er optimaal gebruik van maakt? 

Ga voor kwaliteit

Ten eerste: zorg dat je website zelf van hoge kwaliteit is. En nee, Facebook telt niet als website. Investeer echt in een eigen domeinnaam en een mooi design. Je kunt ervoor kiezen om dit allemaal door iemand te laten doen, maar als je een beetje handig bent met technologie kun je ook prima een thema kopen en daarmee zelf je website ontwerpen. Maar raffel dit niet af: het is echt de moeite waard om even iets meer moeite te doen, want dan heb je in ieder geval iets van kwaliteit. 

Verder is het belangrijk om te bedenken waar je wil dat je website voor dient. Wordt het bijvoorbeeld een webshop, dan moet het mensen zo makkelijk mogelijk gemaakt worden om iets te kunnen kopen. Dan moet je goed nadenken over de homepagina en categorieën en zorgen dat alle producten duidelijk omschreven en gefotografeerd zijn. Maar ben je muzikant en wil je lesgeven en online leerlingen werven, dan moet je zorgen dat je een vriendelijke website hebt die aanspreekt. Met goede foto’s en uitleg over jezelf, misschien zelfs beeldmateriaal. 

Bezoekers en klanten

En, niet te vergeten, maak een plan voor je online zichtbaarheid. Hoe ga je zorgen dat je website ook echt bezoekers trekt? Waarschijnlijk zal het wel nodig zijn om online te adverteren. Ga je online adverteren, dan zorg je er eigenlijk voor dat jouw website sneller bovenaan staat in de zoekresultaten. Zo zien meer potentiële bezoekers de link naar jouw website staan. Je vergroot dus in feite de kans dat iemand op de link naar jouw website klikt. 

En last but not least: reageer altijd zo snel mogelijk op klanten. Een soepele communicatie zal veel goed doen en geeft mensen een positieve ervaring met je (en dat zorgt weer voor mond-tot-mond reclame). Op je website moet in ieder geval een makkelijk te vinden plek zijn met contactinformatie, een emailadres of een contactformulier. Dit moet je goed onderhouden.

Als je al deze zaken even goed onder de loep neemt en er helemaal voor gaat, heb je hopelijk straks niet alleen veel bezoekers op je website, maar worden al die potentiële klanten ook daadwerkelijk klanten van je. Zo is een goede online aanwezigheid een ontzettend waardevolle toevoeging voor jou als zelfstandig ondernemer!

Reageren is niet mogelijk.